Zelf Tegels Zetten

TEGELS ZETTEN, WAAR MOET JE REKENING MEE HOUDEN?

Zelf tegels zetten is in principe door iedere handige doe-het-zelver te doen. Er zijn wel een aantal elementen waar je op moet letten zowel voordat je aan het werk gaat als tijdens het verwerken. We proberen je een paar handige tips te geven.

ONDERGROND:

Wanneer je tegels gaat zetten is het belangrijk om de juiste ondergrond te hebben. Het belangrijke hierbij is dat de ondergrond schoon, droog en vlak is. Hoe beter de ondergrond des te mooier het eindresultaat.

In principe zijn er twee soorten ondergronden.:

  • Een zuigende ondergrond
  • Een niet zuigende ondergrond

ZUIGENDE ONDERGROND

Wanneer er sprake is van een zuigende ondergrond, denk bijvoorbeeld aan een gestucte muur of een cementdekvloer, gipskarton, pleisterlagen, cellenbeton of kalkzandsteen, dan is het zaak om de ondergrond voor te strijken zodat deze minder zuigend wordt. Wanneer namelijk het vocht té snel uit de tegellijm verdwijnt kan deze niet voldoende op kracht komen en zal de tegellijm niet goed hechten aan de tegels of de ondergrond. Wij adviseren u de Mapei primer G

NIET ZUIGENDE ONDERGROND

Wanneer er sprake is van een niet zuigende ondergrond, denk bijvoorbeeld aan oude tegels, afgesloten betonlagen of hout, dan is het zaak om de ondergrond voor te strijken zodat je meer grip krijgt. Zonder deze voorstrijk laag zal de tegellijm niet goed hechten op de ondergrond. Wij adviseren u de Mapei EcoPrim Grip

Levelingsysteem

zelf tegels zetten
Met een Levelingsysteem van Tegelhuys Ommen maak je strak werk

Om er voor te zorgen dat je geen opstaande randjes krijgt is het makkelijk om te werken met een Levelingsysteem. Bij het Levelingsysteem heb je een clip en een keg. Doordat de tegel aan beide kanten op de clip rust en de keg vervolgens de bovenkant gelijk trekt heb je de bovenkant gelijk vlak en voorkom je opstaande randen. De clips zijn in diverse diktematen leverbaar waardoor je gelijk de voegafstand kan bepalen.

VERDELING VAN DE TEGELS

Voordat je begint is het zaak om goed uit te meten hoe je met de tegels uitkomt op het tegelvlak. Het zou natuurlijk ontzettend jammer zijn om net aan de zijkant uit te komen met een klein en lelijk strookje. Een handige tip is om, verticaal, vanuit het midden te meten zodat je zowel links als rechts met een gelijk deel uitkomt. Horizontaal kan je hetzelfde doen. Er is altijd een situatie waarin het niet zo uitkomt als je het liefste zou willen. Soms moet je kiezen tussen twee kwaden. Advies in dit geval is om dan goed na te denken over wat je gezichtsveld is. Het oog wil ook wat en als je daar rekening mee houdt kan je soms makkelijker tot een beslissing komen.

WELKE LIJM KIES IK

Qua tegellijm zijn er eigenlijk twee smaken. Kant en klare pasta of poederlijm. Pasta lijm is alleen geschikt voor wandtegels en dus niet op de vloer te gebruiken. Bij het gebruik van pastalijm moet je ook langer wachten voordat je gaat voegen. Reden hiervan is het gehalte vocht welke in de pastalijm zit. Voordeel van pastalijm is dat het kant en klaar is en ook tussendoor afgesloten kan worden. Nadeel is dat deze in verhouding tot poederlijm een stuk duurder is. Poederlijm daarentegen kan zowel op wand als vloer toegepast worden. Poederlijm is ook sneller droog waardoor je eerder voegen kan. Over het algemeen is het zo dat je bij gebruik van poederlijm de volgende  dag kunt voegen. Bij pastalijm heb je een dag extra wachttijd. Nadeel van poederlijm is dat je de hoeveelheid aangemaakte lijm ook moet verwerken of daarna weg moet gooien. Voordeel is dat poederlijm aanzienlijk goedkoper is dan pastalijm.

VOOR WELKE VOEG KIES JE?

De voeg heeft een groot effect op de uitstraling van het eindresultaat!

Tja, was je eindelijk blij dat je er uit bent welke tegel je gaat gebruiken en dan komt de voeg nog. Die voeg is best belangrijk, onderschat dat niet. Kort gezegd, je kan zorgen dat je voeg opvalt of juist niet. Bij gebruik van een opvallende voeg krijg je een lijnenspel van voegen. Dit maakt het oppervlak drukker en minder rustig. Bij het gebruik van een minder opvallende voeg bewerkstellig je eigenlijk het tegenovergestelde, het oppervlak wordt rustiger en ruimtelijker. Wanneer je dus een minder opvallende voeg wilt moet je kiezen voor een kleur welke zo dicht mogelijk bij de tegel komt. Voordeel is dan ook dat de tegel er meer uitspringt.

KITTEN

Nadat er gevoegd is kan er een dag later afgekit worden. Eigenlijk geldt hier hetzelfde voor als voor de voeg, qua kleurstelling. Er zijn kit kleuren in dezelfde kleur als de voeg. Er is ook een mogelijkheid om te kiezen voor de kleur ‘trijs’. Dit is een transparante kit met een lichte grijze tint. Voordeel van deze variant is dat hij vrijwel altijd past omdat deze, doordat hij transparant is, ook de kleur van de tegel overneemt.

NAWERK EN ONDERHOUD

Probeer bij/na het voegen zoveel mogelijk de voegresten te verwijderen. Dit voorkomt een cementsluier laag welke er soms best lastig af te halen valt. Mocht er nou toch resten op de tegels achter gebleven zijn dan kunt u in eerste instantie proberen om dit te verwijderen met HMK R157 Intensieve Tegelreiniger. Deze tegelreiniger is ook te gebruiken voor het reguliere onderhoud. Wanneer dit niet voldoende werkt is er de mogelijkheid om met een cementsluier verwijderaar te gaan werken maar wees hier voorzichtig mee. Deze zijn agressief en kunnen de kleur van de voegen aantasten!

VRAGEN?

Zelf tegels zetten is dus prima te doen. Heeft u naast deze tips nog vragen dan vernemen we dat natuurlijk graag. Neem gerust contact met ons op of kom langs in onze showroom

Volg ons