Eigenlijk is het een vraag die me dagelijks gesteld wordt, hoe en waarmee moet ik mijn badkamer en tegels schoonmaken?
Dat is nog niet zo gemakkelijk een antwoord op te geven. Het is namelijk erg afhankelijk van het materiaal dat je gaat schoonmaken.
Tegels en Natuursteen schoonmaken
Grof gezegd heb je twee soorten tegels. Tegels welke natuursteen zijn en keramische tegels. Het schoonmaken van keramische tegels is in principe redelijk simpel. Het beste is om keramische tegels schoon te maken met schoonmaakazijn. Ja ik weet het, dat stinkt nogal dus voor de geur een klein scheutje allesreiniger (niet te veel) er bij en je kan aan de slag. Gebruik vooral geen! groene zeep op keramische tegels.
Keramische tegels hebben de eigenschap en het voordeel dat ze niks opnemen. Bij gebruik van groene zeep leg je eigenlijk een waslaag op de tegel. Bij de volgende schoonmaakbeurt een nieuwe laag en ga zo maar door. Op termijn ga je zien dat de kleur van je tegels veranderen en dat je bijvoorbeeld voetstappen op je tegels ziet. De verandering van kleur komt door de kleur van de groene zeep en de voetstappen die je ziet zijn eigenlijk afdrukken in de waslaag. Niet doen dus. Het verwijderen van de waslaag is namelijk een heidens karwei en niet te doen.
Het schoonmaken van natuursteen mag juist niet met schoonmaakazijn. De schoonmaakazijn zal namelijk in de natuursteen trekken en daardoor vlekken geven die niet op te lossen zijn. Natuursteen mag je lekker schoonmaken met allesreiniger en als je echt fan bent van groene zeep dan mag je natuursteen ook schoonmaken met groene zeep.
Schoonmaken van kranen en sanitair
Eigenlijk geldt voor het schoonmaken van kranen en sanitair een beetje hetzelfde als hierboven. Het belangrijkste is dat je voor je dagelijkse/wekelijkse schoonmaak niet gebruikt maakt van agressieve middelen. Zodra er op het label een waarschuwing staat dat het schadelijk is dan zou ik het ook zeker niet gebruiken op je sanitair. Dasty en dat soort meuk, echt niet gebruiken. Daar zitten dusdanige chemische middelen in dat bijvoorbeeld folie van een badmeubel knetterhard wordt en gaat barsten.
Voor het schoonmaken van sanitair is een allesreiniger het meest geschikt.
Kalk in de badkamer
Tenzij je een waterontharder hebt komt in iedere badkamer in meer of mindere mate kalkaanslag voor. Over een waterontharder vertel ik zo nog iets. Tegen kalkaanslag heb je nou eenmaal een wat pittiger middel nodig. Er zijn veel anti kalk producten maar dit zijn niet de meest vriendelijke producten voor je tegels en sanitair. Soms ontkom je er niet aan om ze te gebruiken. Zorg en in elk geval voor dat je ze niet te lang laat intrekken en de chemische middelen ‘hun gang laat gaan’. Je kan soms beter een aantal keer vaker kort toepassen dan de chemicaliën hun schade aan te laten richten.
Waterontharder
Een waterontharder is een mooie uitvinding en dan heb ik het niet over mister magneet die veel te veel geld verdient aan twee magneten met een tie-wrap. Hoe kan je anders iedere zondag in alle gesponsorde tv programma’s zitten. Nee een echte waterontharder is is een mooie uitvinding en heeft veel voordelen voor je hele huishouden. Van waterkoker tot vaatwasser maar ook je eigen huid, echt het is een aanrader. Wat belangrijk is bij het instellen van een waterontharder is dat de afstelling van het apparaat door de installateur goed gedaan wordt. De meeste modellen van waterontharders hebben een soort knop waarmee je heel snel en eenvoudig de resthardheid van het water kan gaan instellen. Wanneer je domweg de knop helemaal op geen resthardheid in het water zet zal het water te zacht worden en gaan invreten op materialen van de kraan of porselein.
Probleemoplossers
Voor heel veel problemen bij het schoonmaken zijn probleemoplossers. Vaak zijn het wat hardnekkige en chemische producten dus over het algemeen zeggen wij, test op een plek die niet zo in zicht is. Als het dan niet goed gaat dan heb je het plekje in ieder geval niet pontificaal in zicht.
Bekijk hier verschillende onderhouds producten.